Atatürk Olimpiyat Stadyumu İstanbul ili Başakşehir bölgesinde yer alır. Stadyumu'nun ilk açılış tarihi 31 Temmuz 2002 yılıdır. Stadyum mimar Michel Macary ile Aymeric Zublena tarafından tasarlanmıştır. İlk temeli atıldıktan sonra tamamen kullanıma elverişli hale gelmesi ise 1999 ile 2002 yılları arasını kapsıyor. Türkiye'de milli futbol takımına ve çeşitli spor kulüplerine ev sahipliği yapmıştır. Açılış tarihinden bugüne kadar stadyumu kullanan futbol kulüpleri arasında şunlar yerini alıyor: Galatasaray, İstanbul BB, İstanbulspor, Ümraniyespor, Beşiktaş, Fatih Karagümrük
Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Zaman Açıldı?
Atatürk Olimpiyat Stadyumu bundan 20 yıl önce İstanbul'da kurulmuştur. Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun açılış tarihi 31 Temmuz 2022'dir. Bu ismin verilmesindeki etken ise Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten esinlenilmiştir. Futbol kulüpleri tarafından olimpik saha olarak kullanılan stat diğerlerine göre oldukça büyüktür. Bir dönem olimpiyat oyunlarına da ev sahipliği yapmıştır. Stadyum ilk kez açıldığında yapılan başvuru neticesinde Galatasaray'a özel olarak tahsis edilmişti. İlk oynanan oyun ise 31 Temmuz 2002 tarihinde Galatasaray ve Olympiakos dostluk maçı olmuştur.
Atatürk Olimpiyat Stadyumu Nerede?
Atatürk Olimpiyat Stadyumu Türkiye'de İstanbul ilinde yer alıyor. Stadyumda 1999 yılında ilk temel atma çalışmaları başlatıldı. İstanbul'un Başakşehir ilçesi ve İkitelli bölgesinde yer alıyor. Atatürk Olimpiyat Stadyumunun adresi: Ziya Gökalp Mah., Olimpiyat Stadı Yolu No:1, 34490 İkitelli/Başakşehir/İstanbul
Atatürk Olimpiyat Stadyumuna Nasıl Gidilir?
Atatürk Olimpiyat Stadyumuna gidebilmek için İstanbul İkitelli bölgesine ulaşımı sağlayacak metro hattı ile şehir içi otobüsler kullanılabilir. Atatürk Olimpiyat Stadyumuna ulaşım:
- Metro (M3 hattı)
- Metro (Yenikapı-Kirazlı Hattı/Kirazlı Durağı)
- Yenibosna Metro Durağı
- Otobüs hattı (79K)
Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun Kapasitesi Kaç Kişilik?
Atatürk Olimpiyat Stadyumunun kapasitesi yapılan son değişikliklerle beraber toplamda 75.145 seyirci karşılayacak bir genişliğe sahip olmuştur. 584 hektarlık alana kurulmuş olan statta milli takım, özel futbol kulüpleri, ulusal ve uluslararası maçların oynandığı saha alanı olmasının dışında sportif aktivitelerin yürütüldüğü, sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, antrenör ve eğitimcilerin yetiştirilebildikleri bir altyapıda sunmuştur.
- Batı tribünü (27.763)
- Doğu tribünü (26.164)
- Kale arkası Kuzey ve Güney tribünü (13.335)
- Stat için engelli seyirci (400)
- Medya mensupları (2000)
- Özel seyirci locası (36)
- Amfiteatr (300)
Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun Özellikleri
Atatürk Olimpiyat Stadyumu en çok seyirci kapasitesine sahip olan stad olması ile ön plana çıkıyor. FİFA ve IAAF kurallarına ve şartlarına uygun Türkiye'de yer alan 3 stadyum arasına giriş yapıyor. Atatürk Olimpiyat Stadyumunun özellikleri:
- Giriş kapısı (134)
- Çıkış kapısı (148)
- Erkek tuvaleti (100)
- Bayan tuvaleti (90)
- Açık ve Kapalı araçlı otopark alanı (18.900)