GS renklerinin öyküsü ilk etapta beyaz ve kırmızı ile başlar. Galatasaray renkleri Türk bayrağının rengine bağlı olarak bu şekilde seçilir. Bu renkler aynı zamanda dönemin paranoyak ve baskıcı olan yönetimine karşıtlığı ifade eder. Yönetim o dönemde beyaz ve kırmızı renkleri kuşku ile karşılamış ve bu şekilde geri bildirimde bulunmuştur. Sırf renklerden dolayı dönemde yer alan futbolcular sıkı bir takibe alınır. Bu olayların gündeminden düşmek amacı ile o günkü renkler önemini kaybeden ve sarı lacivert renkler gündeme gelmeye başlar. Ancak bu renkler de kalıcı olmaz ve Galatasaray’ın bugünkü renklerine kavuşmasını sağlar.
Galatasaray Renklerin Anlamı Nedir?
Galatasaray renklerinin manası Ali Sami Yen tarafından açıklanır. Yen tarafından yapılan açıklamada bu renkler için pek çok yerin gezip dolaşıldığı ancak son anda karar verildiği söylenir. Bunlara ek olarak zarif iki yünlü kumaşın tesadüf ettiği, bu kumaşlardan birinin içinde kırmızı diğerinde ise sarı renklerin olduğu söylenir. Tezgâhtar bu iki kumaşın dalgalarını birleştirir. Bu dalgaların sonucunda bir saka kuşu ile kanadının denk geldiği bir güzellik ortaya çıkar. Ateş içerisinde oluşan renk oyunları ortaya çıkar. Sarı ve kırmızı alevler içinde parıldamalar meydana gelir. Bu olay sonrasında Gül Baba'nın II.Beyazıt'a verdiği kırmızı ve sarı güller akla gelir. Bu da Galatasaray Spor Kompleksi’nin günümüzde kullanılan renklerini meydana getirir.
Galatasaray Renkleri Değişti Mi?
Galatasaray renklerinin değişmesi eski zamanlara tekabül eder. Galatasaray renkleri ilk etapta beyaz ve kırmızıdır. Ardından bu renkler dikkat çeker ve olumsuz soruşturmalara tabi tutulur. Bu durum futbolcuların zan altında kalmasına neden olur. Sonradan lacivert gibi renkler gündeme gelir ancak kabul görmez. En son aşamada bir dönem Barcelona’nın da denediği sarı ve kırmızı renkler gündeme gelir.
Galatasaray Renkleri Nedir?
Galatasaray renkleri sarı ve kırmızıdır. Burada yer alan sarının tonu hafif turuncuya yakındır. Renklerin oluşumu aşamasında bir ilim yuvası olması temenni edilir. Bunun üzerine II. Beyazıd emri ile bir mektep ortaya çıkarılır. Mektebin adına Mekteb-i Sultani olarak karar verilir. Bu mektepte çalışan ilk öğretmen Gül Baba olur. Gül Baba Beyazıd’ı bu mektepte misafir eder. Bu misafirliği sırasında iki adet gül hediyesi olur. Bu güllerden biri sarı iken diğer gül kırmızı renge sahiptir. Bir rivayete göre Galatasaray’ın renkleri bu iki gülden aldığı söylenir. Bekir Sıtkı bu konu ile ilgili takımın renginin gerçekten de güllere dayandığını söyler. Ferhan Şensoy ise bir bestesinde Gül Baba ve İkinci Bayezid arasında geçen bu güllere yer verir.
Galatasaray Renk Seçimi Nasıl Yapılmıştır?
Galatasaray renklerinin seçilmesi bazı kararsızlıklara dayanır. İlk zamanlarda bu takım kırmızı ve beyaz renklere sahiptir. Bu takımın ilk forması Asım Tevfik annesi ve kız kardeşi tarafından tasarlanır. İlk formalar takım tarafından giyilir. Ardından İngiltere üzerinden sarı ve siyah renkli formalar getirilir. Bu formalar ile maça çıkılır. Son renkler ise aşağıdaki şekilde olur:
- Turuncuya çalan bir sarı
- Kırmızı
Galatasaray renkleri olarak belirlenen bu iki renk bir hikâyeye göre alışveriş sırasında bulunur. Alışverişte yer alan kasiyer ilk olarak sarı renkli ardından da kırmızı renkli kumaşları birleştirir. Bu birleştirme sonucunda ortaya doğal bir parlaklık çıkar. Ateş içerisinde yer alan renk oyunları ortaya güzel bir manzara çıkarır. Bu manzarayı takımda da görmek isteyen yöneticiler ortaya güzel galibiyetler çıkacağını planlar ve bu şekilde sarı ve kırmızıda karar kılar.